Imprezowy weekend w Godziszowie
2018-12-02
Pierwszy grudniowy weekend w Godziszowie rozpoczął się corocznym spotkaniem Seniorów. Gości przywitała Pani Sołtys Beata Jaworek. Biesiadnicy wysłuchali życzeń przybyłych gości. Wielką radością dla organizatorów było tak liczne przybycie zaproszonych mieszkańców. Na spotkaniu seniorom czas umilały Panie z zespołu "Przocielki" z Cisownicy, które miały przygotowany ciekawy i wesoły program. Występy bardzo rozweseliły zebranych gości. Pyszny posiłek przygotowany przez Panie z Koła Gospodyń Wiejskich bardzo wszystkim smakował. Wiele zachwytu wywołało ciasto do kawy i zgodnie z obietnicą jego przepis zamieszczamy pod tekstem. Stoły pięknie udekorowane, przez Panie z lokalnego KGW i Panią Sołtys kolejny raz cieszyły oczy wszystkich zgromadzonych. Spotkanie odbyło się w atmosferze wielce radosnych rozmów przy pysznych wypiekach i ciepłych napojach. Historycznie to spotkanie zostało uwiecznione zdjęciem grupowym.
Jeszcze w głowach wspomnienie wesołej biesiady a już najmłodsi czekali na niedzielne spotkanie z Mikołajem. W oczekiwaniu na Mikołaja dzieciom czas umilały wspólne zabawy i śpiewanie prowadzone przez Panią Halinę Byrtek. Był też czas na zrobienie własnoręcznie ozdoby choinkowej przez każde dziecko czasem z pomocą chętnych rodziców. Największą radość dzieciom sprawiło przybycie oczekiwanego Mikołaja. Wielkie emocje towarzyszyły dzieciom, które z niecierpliwością czekały na najważniejszego gościa tego popołudnia. Mikołaj miał wspaniałych pomocników w osobach Aniołka, Pani Mikołajowej i Diablicy.
Nikogo nie dziwi, ze wszystkie dzieci były grzeczne i każde otrzymało wspaniały prezent. Kiedy prezenty zostały rozdane wszystkie dzieci pięknie podziękowały za upominki.
Na zakończenie dzieci wraz z rodzicami udały się przed budynek OSP i tam wraz z Druhami z naszej Straży oraz z Mikołajem rozświetliły Godziszów zapalając pierwszą choinkę we wsi.
Przepis:
Biszkopt kakaowy z 6 jajek.
Masa:
½ litra mleka
1 budyń śmietankowy
3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki mąki
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Do lekko ostudzonego budyniu dodać jedną dużą paczkę cappuccino rumowego lub amaretto (odłożyć 2 łyżki na oprószenie wierchu ciasta) resztę wymieszać i ostudzić.
Pół kostki margaryny pół kostki masła utrzeć na puch i dodać na koniec wystudzony budyń.
Biszkopt przekroić na pół i nasączyć go naparem z kawy, następnie przełożyć go masą. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę (1/2 litra śmietany z 3 łyżeczkami cukru) śmietan-fixem. Górę oprószyć odłożoną kawą cappuccino.
Dziękujemy wszystkim, którzy nas wsparli w organizacji tych spotkań:
Gmina Goleszów
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Goleszowie.
Gminny Ośrodek Kultury w Goleszowie
Przedsiębiorcy i Rolnicy z Godziszowa
KGW Godziszów
OSP Godziszów
P.H.U Darma Gumna
F.H. TOLEX II Goleszów
Trumpf Mauxion Chocolates Sp. z o.o. Skoczów
Diehl Metering Bażanowice
ZPUH Kargo w Goleszowie
Restauracja Corient Goleszów
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Bażanowicach
Spółdzielnia Mleczarska „Włoszczowa” Oddział Pawłowice
Hotel Gołębiewski w Wiśle
Tekst: Beata Jaworek, Karolina Niemiec
Zdjecia: IF
Dzień Seniora | Dzień Seniora | Dzień Seniora |
Dzień Seniora | Mikołajki | Mikołajki |
Mikołajki |