Rolnicy zdobywali wiedzę
2018-07-17
9 lipca 2018r., na terenie Gminy Goleszów odbyło się spotkanie rolników, którzy mieli okazję skorzystać z wykładów prowadzonych przez specjalistów z dziedziny zdrowia zwierząt. Całość odbyła się na sali Restauracji „Pod Tułem”, która wypełniła się zainteresowanymi tematyką hodowcami z naszego regionu. Inicjatorem oraz organizatorem wydarzenia był lek.wet. Robert Waszut - Gabinet Weterynaryjny Ogar. Uczestnictwo w wydarzeniu było nieodpłatne.
Około 100 osób zebrało się by uczestniczyć w spotkaniu na temat hodowli bydła domowego. Było to już drugie spotkanie tego typu organizowane w naszym regionie (pierwsze odbyło się w zeszłym roku, w Skoczowie ). Tematem przewodnim na poniedziałkowym szkoleniu był odchów cieląt który w zupełnie niezwykły sposób przedstawił nam Profesor Maciej Kowalski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Krakowie. Nasi hodowcy dzięki Doktorowi Wojciechowi Korczyńskiemu mogli zaznajomić się z zagadnieniami dot. chorób płuc u cieląt. Temat Ketozy - choroby metabolicznej krów bardzo dobrze i rzeczowo przedstawi nam Doktor Marcin Kocik. Bardzo ważnym tematem w ostatnich latach jakim jest wpływ letnich upałów na organizm krowy jak również jego wpływ na parametry mleka bardzo profesjonalnie przedstawił nam specjalista ds. żywienia krów Hubert Pastucha. Zapewniony został również blok dyskusyjny, w trakcie którego słuchacze mogli zagłębić nurtujące ich problemy czy rozszerzyć interesujące ich zagadnienie.
Warto zauważyć , że obecnych było również wielu młodych hodowców, którzy doceniali możliwość nabycia wiedzy zaznaczając przy tym, że stałą nauka jest warunkiem koniecznym do prawidłowego prowadzenia hodowli.
Organizatorzy specjalne podziękowania kierują dla sponsorów OSM WŁOSZCZOWA, DANONE, Karol Chwastek, Marcin Sikora, Paulina Harwot, Koło Gospodyń Wiejskich z Lipowca , dzięki, którym można było zakosztować specjałów, które dostarczyły wspaniałych doznań smakowych oraz energii niezbędnej do aktywnego uczestniczenia w spotkaniu. Podziękowania kierują również w stronę Restauracji POD TUŁEM za wspaniałą organizację i smak.
KG
Stoiska | Wykłady na temat odchowu cieląt | Uczestnicy szkolenia |
Uczestnicy szkolenia | Poczęstunek | Wykłady na temat odchowu cieląt |