Rozpalać od dołu, z góry, a może z boku?
2016-01-12
Sezon grzewczy właśnie jest w pełni. Gdy nie ma wiatru, smog dokucza nam wszystkim. Dym z palenisk domowych opalanych węglem, mułem i drewnem utrzymuje się m.in. w dolinach górskich, na równinach. Wdychanie zanieczyszczonego powietrza może spowodować choroby układu oddechowego.
Rozróżniamy 3 sposoby rozpalania/palenia w kotłach domowych: od dołu, z góry i od boku (kroczące). Najbardziej popularnym sposobem palenia i jednocześnie najbardziej „zadymionym” jest palenie od dołu.
Nowoczesne kotły z podajnikiem spalają węgiel praktycznie bez czarnego, gryzącego dymu, a to za sprawą przemyślanego sposobu spalania, który w nich zastosowano.
W tradycyjnych kotłach można zastosować np. rozpalanie z góry i przy okazji zaoszczędzić opał oraz zmniejszyć ilość gryzącego dymu wydobywającego się z pieca. Wystarczy trochę zmienić swoje nawyki palenia w piecu.
O sposobach palenia w kotłach domowych, o plusach i minusach każdej z metod palenia, można dowiedzieć się na stronie internetowej CZYSTE OGRZEWANIE.
Schemat palenia w kotle od góry |