Rozstrzygnięto XI Konkurs na Najlepsze Ciasteczko
2022-12-22
Tradycja przygotowywania drobnych ciasteczek w okresie przedświątecznym sięga czasów panowania Habsburgów na Śląsku Cieszyńskim. Te malutkie cudeńka wykonywane są z prostych, kilku składnikowych przepisów lub wieloskładnikowych, wymagających wielu zabiegów. Słodkości te są wykonane często na podstawie receptur matek, babć czy też prababć, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Pojawiają się też nowe eksperymentalne przepisy, tworzone głównie przez najmłodsze pokolenia.
W Gminnym Ośrodku Kultury w Goleszowie, w środowy wieczór 21 grudnia zostały nagrodzone najlepsze ciasteczka Cieszyńskiej Krainy. Do konkursu zgłoszono 21 ciasteczek, w tym aż 9 z terenu gminy Goleszów. Jury konkursowe miało trudne zadanie. Pod ocenę poddane była estetyka wykonania, walory smakowe i tradycja wypieku. Zwyciężyło ciasteczko wykonane przez Ewelinę Rymorz - „Rogaliki orzechowe”.
Wśród nagrodzonych znalazło się 5 laureatów z gminy Goleszów:
2 miejsce zdobyła Katarzyna Kruszy, ciasteczko nr 10 „Ule tradycyjne jasne „w wersji Rotunda”
3 miejsce zdobyła Izabela Krzyżanek, ciasteczko nr 12 „Świece adwokatki”
Wyróżnienia:
Jadwiga Kruszy, ciasteczko nr 11 „Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami”
Justyna Tomica, ciasteczko nr 17 „Ule z pszczółką”
Anna Broda, ciasteczko nr 14 „Cieszynianki”.
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.
Laureaci XI Konkursu na Najlepsze Ciasteczko | Ciastka autorstwa Katarzyny Kruszy - „Ule tradycyjne jasne „w wersji Rotunda” | Ciastka autorstwa Izabeli Krzyżanek „Świece adwokatki” |
Ciastka autorstwa Jadwigi Kruszy „Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami” | Ciastka autorstwa Justyny Tomica „Ule z pszczółką” | Ciastka autorstwa Anny Broda „Cieszynianki” |